czwartek, 13 czerwca 2013

Winnym szlakiem w dolinie rzeki Duero

Hiszpański region Kastylia i Leon to wciąż nieodkryty skarb, nie tylko dla ciekawych kultury i języka kastylijskiego, ale również dla wielbicieli win. Kultura wina jest fundamentalną częścią bogatego dziedzictwa autonomicznego regionu. Wizyta w dolinie rzeki Duero, gdzie obok małych, tradycyjnych, rodzinnych winnic, funkcjonują nowocześnie zarządzane bodegi to podróż w przeszłość i w przyszłość jednocześnie.
Znaczenie hiszpańskiego regionu Kastylia i Leon jako producenta win nieustannie wzrasta, choć wciąż wydaje się, że jest to niezbadane terytorium. Ponad 400 winnic czeka na poszukiwaczy nowych aromatów i smaków. W miastach i miasteczkach kryją się również niezliczone historyczne zabytki świadczące o bogatym dziedzictwie kulturowym regionu.


Wyruszyliśmy więc w poszukiwaniu win które nie dotarły jeszcze do naszych sklepów, a mogą znacząco wzbogacić wachlarz hiszpańskich impresji. W ciągu niespełna trzech dni udało się nam odwiedzić cztery winiarnie w dolinie rzeki Duero, by posmakować wielu nowych win oraz specjałów regionalnej kuchni. Nie mogliśmy ominąć mniej lub bardziej znanych lokalnych atrakcji turystycznych, których z pewnością tu nie brakuje. Liczne zamki, budowane do obrony przed Maurami z Południa, kościoły i akwedukty, które pamiętają czasy najstarszych Rzymian, stanowią doskonałe tło dla głębokich i eleganckich win.

Wśród dziewięciu najważniejszych Denominacion de Origen (apelacji) w regionie należy wymienić Cigales, Ribera del Duero, Rueda, Toro, Bierzo, Arlanza, Arribes, Tierras de León oraz Tierra del vino de Zamora. To jednak trzy pierwsze stanowią nazwy znane wśród koneserów wina na całym świecie i w największym stopniu przyczyniają się do popularności win kastylisjkich. D.O. Cigales to hiszpański obszar winiarski nad rzeką Duero, znajdujący się na północ od stolicy regionu Valladolid. Winnice są położone średnio na wysokości 750 m n.p.m. Klimat jest kontynentalny, a gleby to głównie piaski, gliny, margle i kamień wapienny. Dzięki żwirowemu podłożu, deszcz wsiąka głębiej, a wilgotność dłużej się utrzymuje. To dosyć młoda apelacja, D.O został utworzony 1991 roku. Wciąż aż 70 proc. win produkowanych w Cigales jest sprzedawanych w regionie, a jedynie 30 proc trafia na rynek krajowy i międzynarodowy. Wina produkują tu przede wszystkim małe bodegi czerpiące z zasobów własnych winnic.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz